marți, 7 iunie 2011

Orez rosu cu prune uscate

Reteta aceasta, ca si supica de naut face parte din categoria preparatelor semi-raw. De data aceasta, insa, va voi povesti despre orez.

In multe diete de slabit am observat ca este prezent orezul integral (brun). Si aceasta deoarece apartine categoriei carbohidratilor buni - amidonul continut in orez are forma unor granule foarte mici care sunt asimilate usor de sucul gastric (fata de amidonul din cartofi). Orezul brun este bogat in fibre care mentin starea de satietate si ajuta la digestie. Fata de orezul alb, decorticat, orezul integral este bogat in complexul vitaminic B (B1, B6) ,vitamina E, magneziu, potasiu, fier.

Orezul rosu este o varietate a orezului integral. Este un antioxidant natural si reduce colesterolul. Are gust de nuca si o textura usor elastica la mestecat.

Orezul salbatic - desi optional in aceasta reteta - este, probabil, superior tuturor celorlalte tipuri de orez. De fapt, orezul salbatic nu este orez propriu-zis ci seminte unei plante salbatice din America de Nord. Are forma unor betisoare subtiri lungi negre. Imbunatateste vederea, tonifica si echilibreaza sistemul nervos. Este bogat in proteine si are efect afrodisiac. Din pacate la noi este foarte scump, in schimb se poate gasi in amestec cu orez integral (Scotti) si orez basmati (Panzani).

Si acum reteta propriu-zisa.

Ingredientele:


 - o ceasca de orez rosu amestecat cu cel integral (si, optional, cu orezul salbatic)
- 2 -3 maini de prune uscate
- 2 linguri de ulei de armurariu
- 2 linguri de ulei de susan
(sau ulei de cocos, sau orice alt ulei presat la rece)
- 1/2 lingurita piper mozaic proaspat macinat,
sare
- frunze curry

Orezul se spala bine si se pune la inmuiat pentru minim 2 ore. Intr-un vas se pune apa la fiert, in raport 1:2, adica 2 cesti de apa la o ceasca de orez. Se adauga orezul in apa clocotinda, se acopera cu capac, si se lasa sa fiarba la foc mic 20 - 25 min. La sfarsit ar trebui sa ramana foarte putina apa in vas (atat cat sa hidrateze prunele si sa se mai imbibe in orez). Se adauga prunele uscate, spalate in prealabil, uleiul, piperul, sarea dupa gust si frunzele curry maruntite. Se acopera cu capac si se lasa sa patrunda vreme de 20 - 30 min, timp in care se poate prepara o salata, precum cea din imagine.

Pentru salata am taiat o legatura de leurda, o legatura de ridiche cu tot cu frunze, o legatura de patrunjel. Am adaugat boabe de mustar negru, ulei de susan si o lingura de otet de mere bio.

Poate ca unora li se va parea amidonul din orez incompatibil cu glucidele din prunele uscate, caci combinatia dintre amidonul preparat termic si zaharuri este cea care duce la formare de gaze si fermentare in stomac. Cu toate acestea, pot sa va spun ca am preparat aceasta reteta de mai mult ori, si nu am simtit discomfort.  Unul din argumentele pro ar fi amidonul din orez care, datorita granulelor mici este usor digerabil in stomac. Prunele uscate sunt bogate in antioxidanti si vitamine, insa au un continut ridicat de zahar / calorii, de aceea consumul excesiv nu se recomanda persoanelor care vor sa slabeasca.

2 comentarii:

  1. Interesanta reteta!Trebuie incercata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place dar preparatul asta cu dif.soiuri de orez nu se poate combina cu altceva care sa nu contina atatea zaharuri?

    RăspundețiȘtergere